Waarom groeien paddenstoelen nou juist in de herfst? De R is weer in de maand en vaak ben je dan vatbaarder voor verkoudheden. Paddenstoelen versterken je immuunsysteem. Ze hebben een natuurlijk antibiotische werking en gaan dus die vervelende rondzwevende virusjes tegen.

Maar dat niet alleen! Eigenlijk zijn alle soorten paddenstoelen gezond. Ze hebben een positieve weerslag op hart- en vaatziekten en diabetes. Ze zijn rijk aan mineralen en vezels. Onder andere goed voor je darmen. Fijn is ook dat ze weinig calorieën bevatten én je kunt paddenstoelen goed verwerken als vleesvervanger. Niet zozeer omdat ze, zoals vaak wordt beweerd, veel eiwitten zouden bevatten maar meer de fijne structuur.

Lekkere tips:

Stamppotje, Pasta of Toast:
Bak eens een flink portie gemengde champignons en paddenstoelen met een teentje knoflook (voeg deze wat later toe) in een scheutje olie en eventueel een klontje roomboter. Breng op smaak met peper en zout en meng door de pasta, beleg er een getoaste zuurdesemboterham ermee of schep over een pompoen-, andijviestamppot of hutspot als je een vega-dagje wilt!

Maak een heerlijke en snelle paddenstoelen soep:
1 sjalotje fijngesnipperd, teentje uitgeperste knoflook, 1 aardappel geschild en in blokjes, 1 courgette in stukjes gesneden en ongeveer 250 g gemengde paddenstoelen. Dit alles even aanfruiten in een scheutje olie en afblussen met 500-750 ml bouillon naar keuze. Laat ongeveer 15 minuten koken, haal de staafmixer erdoor en voeg wat zout en peper toe. En je SuperFoodSoepje is klaar!!!

Share This