Groente
Eet tenminste 350-400 gram groente per dag! Best veel, maar van groente kun je nu eenmaal niet genoeg eten. En met de Aziatische keuken is het een ‘peulenschilletje’ om genoeg groente te eten. In de Aziatische keuken ligt de nadruk juist op groenten, hoe meer hoe lekkerder! Daarnaast is de deze keuken rijk aan smaken, van mild en zoetzuur naar pittig tot zeer pittig.

Mix & match
Nog wat overgebleven groente over in de koelkast? Soep is bij uitstek geschikt om alle groente in te verwerken die je nog in huis hebt. Wees niet te kritisch: geen bloemkool in huis maar wel broccoli? Geen probleem! Zo gooi je niets weg. Wel zo goed voor het milieu.

Ingrediënten

4 personen

soep:

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • ½-1 Spaanse rode peper, fijngehakt (met of zonder zaadjes)
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 flinke el santen
  • 3 cm verse gember, fijn geraspt
  • 200 g sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1-2 flinke wortels, geschild en in plakjes
  • 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
  • 1,2 liter kippenbouillon
  • 1-2 el vissaus, optioneel
  • 1 paksoi, in repen gesneden

pitabroodjes:

  • 500 g kipfilet, in reepjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 4 volkoren pitabroodjes, afgebakken

sausje (optioneel):

  • 8 el kwark
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 2 el ketjap
  • vers gehakte bieslook en koriander

topping:

  • vers gehakte koriander
  • handje cashewnoten
  • 4 partjes limoen

Bereidingswijze

Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook, rode peper, kerriepoeder, santen en gember even aan. Voeg de boontjes toe en laat even zachtjes meebakken. Vervolgens voeg je de wortel en bloemkool toe en ook dit laat je even zachtjes meebakken. Giet de bouillon erbij en breng op smaak met de vissaus, wat zout, eventueel een scheutje Japanse sojasaus en peper. Laat de soep ongeveer 15 minuten heel zachtjes pruttelen.

Maak nu de pitabroodjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes kort rondom bruin, draai het vuur lager. Voeg de ui en knoflook toe en laat dit even 5-10 minuten rustig meebakken. Blus af met de sojasaus en vul de broodjes met de kipreepjes. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar.

Voeg de paksoi bij de soep. Laat dit even goed doorwarmen. Het lekkerst is als de paksoi nog een beetje knapperig is.

Serveer de soep in soepkoppen en leg er een pitabroodje naast. Zet de saus apart op tafel.  Eet smakelijk!!

Share This