Het is weer tijd voor schorseneren, keukenmeidenverdriet, huisvrouwenleed, winterasperge of armeluisasperge. You name it, ik vind ze heerlijk! Je kunt schorseneren op allerlei manieren verwerken: stoven in een klontje boter, bakken en karameliseren in een scheutje ahornsiroop, grillen, frituren, verwerken in een stamppotje of frituren in een tempurabeslagje. En daar gaan we in dit recept mee aan de slag. Ik kom regelmatig in Duitsland en daar kreeg ik eens appelcompote met mierikswortel bij draadjesvlees, echt te lekker. Deze saus doet het bijzonder goed bij deze knapperige snack. Duik de keuken in en laat je verrassen!

Ingrediënten

6-8 personen

Appelsaus:

  • 2 goudrenetten, geschild en in kleine blokjes gesneden of gebruik ongezoete appelmoes
  • 1-2 el mierikswortelpasta of verse mierikswortel, die is vaak sterker dus pas op
  • 1 el volle yoghurt of mayonaise (is niet noodzakelijk)

Tempura:

  • 6-8 schorseneren
  • 3 eidooiers
  • 160 g rijstmeel of bloem
  • 5 dl ijskoud water
  • olie om in te frituren

Bereidingswijze

  • Breng in een kleine steelpan de appelstukjes met een klein bodempje water aan de kook. Laat de appels zachtjes pruttelen tot ze gaar gekookt zijn. Schep de appels over in een kom en laat volledig afkoelen, roer er de mierikswortel en yoghurt of mayonaise door en breng op smaak met wat vers gedraaide peper en eventueel een mespunt zout. Bewaar de saus in de koelkast.
  • Schil de schorseneren en halveer ze. Snijd ze in de lengte in vieren zodat je lange dunne repen krijgt.
    Leg ze in een schaal met melk of water met wat citroensap. Ze verkleuren snel maar dat is voor dit recept niet zo erg.
  • Verhit intussen een laag olie in een wok- of ruime koekenpan tot een temperatuur van
    ongeveer 180 °C.
  • Klop in een beslagkom met een garde de eidooiers, rijstmeel, water en een snuf zout goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat. Droog de schorseneren op keukenpapier en haal de stukjes door het beslag. Laat ze in porties van maximaal 6-8 al omscheppend goudbruin worden in de olie.
  • Neem de tempura met een schuimspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Serveer ze direct op een houten plank of op een schaal met de appelsaus.
Share This