Sardines kun je het hele jaar door kopen, ze hebben geen specifieke kuitperiode. Het is een heerlijk en goedkoop visje die je in veel gerechtjes kunt verwerken. Ik maak ze altijd zelf schoon, is een kleine moeite. Als je dit niet ziet zitten, vraag dan aan de visboer of hij ze voor je schoon wilt maken. Je kunt dit voor- of hoofgerecht in de ochtend of middag maken zodat je het alleen nog maar even in de oven hoeft te zetten. Easy toch?

Ingrediënten

4 personen

  • scheut olijfolie
  • 120 g broodkruim van zuurdesembrood
  • 80 g pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 blikje ansjovis op olie, uitgelekt en fijngehakt
  • 2 el kappertjes, grof gehakt
  • 100 g rozijnen
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 8 verse sardines, schoongemaakt*
  • 1 sinaasappel, gehalveerd en in plakjes
  • 10 laurierblaadjes

Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin het broodkruim knapperig, doe in een kom. Bak in dezelfde koekenpan de pijnboompitten met knoflook even goudbruin en schep bij het broodkruim. Voeg bij dit broodkruimmengsel de ansjovis, kappertjes, rozijnen, peterselie, sap en rasp van de citroen en wat peper toe. Roer dit goed door elkaar.
  • Leg de sardines met het vel naar beneden op een snijplank en schep een lepel van het kruidenmengsel in het midden van de sardine (bewaar een beetje van de vulling). Rol de sardines op en leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal met de opening naar beneden, met steeds een schijfje sinaasappel en laurierblaadje ertussen.
  • Bestrooi het restantje van het mengsel over de rolletjes en besprenkel met wat olie en een paar druppels water.
  • Bak de sardines 15-18 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  • Laat iets afkoelen voor je dit gerecht serveert.

*met 8 sardines bedoel ik grote exemplaren, anders reken je op 3-4 sardines p.p.

Share This