Kleur op je bord
Zeker in deze donkere wintermaanden brengt een lekkere salade kleur op je bord. Kies in de winter voor andere ingrediënten dan in de zomer en geef je salade een ‘warme’ touch door kort gekookte groenten te gebruiken of door deze super lekkere lauwwarme dressing. Hier loop je warm van 😉

Gezond
Door veel groente te eten verminder je de kans op chronische ziekten zoals hart-en vaatziekten en diabetes. Perfect zou zijn rond de 400 gram maar hoe krijg je dat voor elkaar? Door het gewoon erg lekker te maken en meerdere groentemomenten op een dag te kiezen! Eet niet alleen groente bij je warme maaltijd maar eet ook groente bij je lunch zoals soep of salade en lekkere snackgroenten als tussendoortje. Het houdt je fit!!

 

Ingrediënten

4 personen

salade:

  • 200 g hele snijbonen
  • 200 g wortel, schoongeschrapt
  • 2 rode bieten, gekookt
  • 1 avocado
  • 1 groene appel, gewassen
  • paar druppels citroensap
  • 8 radijsjes
  • 250 g volkoren noedels
  • scheutje olie
  • 4 verse zalmfilets à 125 g
  • sesamzaadjes
  • verse koriander of platte peterselie

lauwwarme dressing:

  • scheutje olie
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • ½ rode Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 100 ml Japanse sojasaus
  • 1 flinke el tahin (sesampasta)

Zo maak je het klaar

  • Kook de hele snijbonen in een pan met ruim kokend water en een snuf zout beetgaar. Spoel de snijbonen onder koud stromend water tot ze koud zijn en snijd ze in de lengte in dunne repen. Doe dit hetzelfde met de wortels. Rasp de bieten grof. Bewaar de groente in aparte schaaltjes.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd de avocado in repen. Schaaf de appel in dunne plakjes en druppel er wat citroensap over om verkleuring tegen te gaan. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Bewaar ook deze groente in aparte schaaltjes.
  • Begin nu aan de dressing. Verwarm in een steelpannetje de olie en fruit het sjalotje, knoflook, gember en peper aan. Blus af met het limoensap, sojasaus en schenk er 100 ml water bij. Laat even zachtjes pruttelen en roer er tenslotte de sesampasta door. Zet de dressing apart en warm vlak voor serveren nog even door.
  • Kook de noedels volgens verpakking beetgaar. Bestrooi de zalmfilets met een draai peper en eventueel wat zout. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de zalmfilets om en om goudbruin en bijna gaar. Het lekkerst is als de zalm van binnen nog rosé is.
  • Rangschik op een grote platte schaal de groente en de noedels en leg de zalmfilets erop. Schep er wat van de dressing over en garneer met de sesamzaadjes en de verse kruiden.
Share This