Jaaaaa, het is december!!! Dat betekent veel gezelligheid, kaarsjes, liefde én lekker eten. Vandaag een recept wat je eigenlijk eens zou moeten maken, vol van smaak, pittig, verrassend en verleidelijk door de chili en pure chocolade. Dit is echt zo’n fijn familierecept. Perfect voor een ontspannen kerst of voor een gezellige winteravond 🙂

Ingrediënten

6 personen

rosbief:

  • 1 kg rosbief van perfecte kwaliteit, op kamertemperatuur
  • scheutje olie
  • 50 g roomboter
  • 6-8 (banaan) sjalotten
  • 1 rode peper, in ringetjes gesneden
  • 150 ml rode wijn
  • 150 ml rode port
  • 200 ml runderbouillon
  • 75-100 g pure chocolade, in stukjes

sinaasappelcompôte:

  • 3 navelsinaasappels
  • ½ tl agar agar
  • scheutje honing naar smaak
  • extra: vleesthermometer

Bereidingswijze

Verwarm de oven op voor op 150 °C.

Dep de rosbief droog met een keukenpapiertje. Breng de rosbief royaal op smaak met peper en zout. Verhit een scheutje olie en de helft van de boter in een braadpan. Bak de rosbief rondom goed bruin. Hierdoor krijgt het vlees een mooie bruine korst.

Haal het vlees uit de braadpan en leg in een ovenschaal. Steek de thermometer in het midden van de rosbief en stel de kerntemperatuur op ongeveer 55-60 graden. Zet de rosbief in de oven, het vlees zal ongeveer 75 minuten nodig hebben.

Maak intussen de saus van het braadvet in de braadpan. Voeg de andere helft van de boter, de sjalotten en de rode peper toe. Laat even kort bakken. Blus af met de wijn, port en bouillon. Laat de saus even 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer er de stukjes chocolade door heen. Proef of de saus naar wens is. Je kunt spelen met de smaken, beetje meer zout of peper misschien wat meer boter of een klein scheutje ahornsiroop of honing. Proef dus regelmatig! Zet de saus even apart tot de rosbief klaar is.

Snijd partjes tussen de vliezen van de sinaasappels uit. Knijp het vocht van de schillen uit boven een steelpannetje. Verwarm het sinaasappelsap en meng met de agar agar, een mespunt zout en eventueel een scheutje honing. Zorg dat het niet te zoet wordt, juist het frisse geeft een bijzondere smaak bij de rosbief! Laat het vocht 1 minuutje zachtjes pruttelen, voeg de partjes sinaasappel toe, roer even door en schep in een leuke glazen pot of schaaltje. Laat de sinaasappel afkoelen.

Haal het vlees uit de oven, snijd eventueel in mooie dunne plakken en schenk er de saus over. Serveer het vlees met de sinaasappelcompôte en lekker wat spruitjes en/of sperzieboontjes.

Eet smakelijk!!

Share This