Een van mijn persoonlijke favoriete hapjes. Rijk van smaak, licht verteerbaar en makkelijk van te voren te bereiden. Maak een dag van te voren de saus, die heeft de tijd nodig om de lekkerste tomatensaus te worden! Met dit hapje zit je goed bij je gasten zowel met de kerst als met oud&nieuw!

Ingrediënten

20-25 balletjes

tomatensaus

  • scheut olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 blikken ontvelde tomaten a 400 ml of 600 g verse tomaatjes, in blokjes gesneden
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 glas rode wijn of 4 el rode wijnazijn
  • scheut honing

kipspiesjes

  • 400 g kipfilet
  • ½ uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein bosje platte peterselie
  • 1 ei
  • 1 flinke el broodkruim, paneermeel, boekweitmeel of bloem
  • milde olie
  • takjes rozemarijn om ze aan te rijgen, verwijder per steeltje ongeveer 7 cm van de naaldjes*
  • 20-25 minibolletjes buffelmozzarella

Bereidingswijze

  • Verwarm de olie in een pan met een dikke bodem. Fruit de ui, sjalotje en knoflook glazig aan en voeg de tomaten toe. Roer dit, tot het gaat pruttelen, goed door. Voeg de rozemarijn, wijn en een flinke snuf peper en zout toe en laat heel zachtjes minimaal 4-6 uur pruttelen. Als de saus te dik wordt giet je er een scheutje water bij.
  • Laat de saus afkoelen, haal het takje rozemarijn eruit en pureer de saus glad met de staafmixer. Mocht je de saus te zuur vinden dan kun je een scheutje honing toevoegen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Draai in de keukenmachine, de kip met het uitje, knoflook, peterselie, ei, broodkruim en flink wat zout en peper tot een kleverige massa. Draai er balletjes van ter grootte van een bitterbal. Leg ze op een ingevette bakplaat en besprenkel de balletjes met olie.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de balletjes in ongeveer 20-25 minuten gaar. Draai ze tussendoor even om. Laat de balletjes afkoelen.
  • Rijg een balletje van de kip en een balletje mozzarella aan de rozemarijn. Verdeel de saus over een grote platte schaal en leg hier de spiesjes op.

*doe de overgebleven rozemarijn naaldjes in een potje met zout of in een fles met olie. Zo krijg je heerlijk kruidenzout of rozemarijnolie.

**verdubbel de hoeveelheid van de saus en maak een voorraadpot extra. Heerlijk voor door de pasta of bij een stukje vis! De saus blijft minimaal een week goed in de koelkast.

Share This