Op deze kerstkrans kun je je naar hartenlust uitleven, met allerlei soorten vers fruit, nootjes en bijvoorbeeld granola. Eigenlijk is dit al voldoende voor een heerlijk, smakelijk, niet geheel ongezond en licht verteerbaar kerstontbijt. Bovendien is het heel gezellig om met elkaar te delen. Deze krans doet het ook erg goed op de brunchtafel of als afsluiter van een diner!

Ingrediënten

6-8 personen

  • 2 liter volle yoghurt
  • 100 g gedroogde cranberries
  • 8-10 gedroogde abrikozen
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 6-8 stoofpeertjes*
  • 100 g amandelschaafsel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • scheut ahornsiroop
  • 2 kakivruchten
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 granaatappel
  • Kaneelpoeder
  • Extra: een vormpje in de vorm van een sterretje, een spuitzak en een grote platte schaal

Bereidingswijze

  • Begin de avond ervoor met de hangop. Leg een stuk kaasdoek of schone theedoek in een vergiet en schep de yoghurt erin. Trek de punten van de doek omhoog en knoop ze losjes boven de yoghurt aan elkaar. Zet het vergiet in een pan en in de koelkast.
  • Marineer, in aparte schaaltjes, de cranberries en abrikozen met ieder 50 ml sinaasappelsap minimaal gedurende 1 uur. Dit kun je ook heel prima een dag van te voren doen, hoe langer ze marineren hoe lekkerder het wordt.
  • Bereid de stoofpeertjes zoals gewenst en laat afkoelen.
  • Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel en bak de speculaaskruiden even kort mee, blus af met de ahornsiroop. Schep het amandelschaafsel op een apart bordje en laat goed afkoelen.
  • Schil de kaki’s en snijd ze in plakken van een halve centimeter. Steek met de steker mooie sterretjes uit de plakken. Laat de cranberries en abrikozen uitlekken.
  • Schep de yoghurt uit de doek in een kom. Roer er het vanillepoeder en de cranberries door. Schep het yoghurtmengsel in een spuitzak.
  • Spuit op de platte schaal een grote kring van de hangop en herhaal dit tot de yoghurt op is. Zet de stoofperen op de krans en decoreer met de sterretjes van kaki, abrikozen, amandelschaafsel en granaatappelpitjes. Bestrooi met wat kaneel.
  • Zet wat honing en eventueel een mooie pot eigengemaakte granola op tafel. Een lekker recept hiervoor staat in Eet Puur II op blz 32.

*stoof ze eens in appelsap, kaneel-, vanillestokje, sinaasappelschil en een steranijs. Als je ze nog wat zoeter wilt, laat de peertjes dan eerst wat afkoelen en roer er daarna wat ahornsiroop of honing door. Zo krijg je geen overdreven zoete peertjes en blijven de eigenschappen van de toegevoegde zoetstof nog bewaard.

Share This