Vandaag 2 heerlijke én super eenvoudige voorgerechten. Beiden erg gezond, licht verteerbaar en goed te combineren. Laat je fantasie de vrije loop, je kunt allerlei soorten vis gebruiken. Geniet aan een gezellig gedekte kersttafel met je familie of vrienden van deze toppers.

Ingrediënten

4 – 6 personen (per gerecht)

Kerstkrans

  • ½ komkommer
  • scheutje gin
  • 150 g diepvriesgamba’s, ondooit
  • scheutje neutrale olie
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 100 g kakelverse tonijn
  • zwart sesamzaad, geroosterd
  • 4 rijpe avocado’s
  • 4-6 el yuzusap/azijn*
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 granaatappel, pitjes eruit
  • 1 citroen, schoongeboend

Kerstboom

  • 2 el roomkaas of mascarpone
  • 1 el dikke yoghurt
  • 1 klein potje kappertjes, uitgelekt en uitgeknepen
  • 300 g gerookte zalm van goede kwaliteit
  • cherrytomaatjes
  • takjes dille
  • rasp van 1 citroen

Bereidingswijze

Zo maak je de kerstkrans:
Haal met behulp van een bolletjes lepel mooie bolletjes uit de komkommer en doe ze in een bakje, schenk er een scheutje gin op, wat peper en zout en zet weg.

Meng in een schaaltje een scheut olie, met de knoflook, wat peper en zout en voeg de gamba’s toe. Roer even goed door en bak ze vervolgens in een goed hete koekenpan om en om. Leg de gebakken gamba’s op een apart bord en laat op kamertemperatuur komen.

Snijd de tonijn goed fijn en draai er balletjes van, van ongeveer 1,5 cm groot. Rol de balletjes door het sesamzaad. Zet de balletjes afgedekt in de koelkast.

Halveer de avocado’s, ontpit ze en schep het vruchtvlees in de keukenmachine (kan ook met behulp van een staafmixer). Giet er wat van het yuzu bij, de sojasaus en flink wat zout en peper. Draai tot een glad mengsel en proef tussendoor of de smaak naar wens is. Zorg ervoor dat de avocado crème hoog op smaak is. Schep het mengsel in een spuitzak, sluit de spuitzak goed af en leg ongeveer 20-30 minuten in de koelkast.

Spuit op een groot plat bord een dikke krans van de avocado crème en decoreer met de komkommerballetjes, tonijn, gamba’s en de granaatappelpitjes. Hang slingers op door wat citroenrasp over de krans te raspen.

Serveer er lekker wat brood of toast bij!

*yuzusap/azijn is online of bij een speciaalzaak te koop. Kun je hier niet aan komen, of vind je het te duur. Geen enkel probleem, vervang door een mengsel van limoen-, mandarijn-, citroen- en sinaasappelsap.

En zo maak je de kerstboom:
Pureer in een hoge beker de roomkaas, yoghurt/mascarpone en uitgeknepen kappertjes. Breng op smaak met een beetje zout en wat peper en eventueel een paar druppels citroensap. Is de saus te dun? Meng er dan een klontje roomboter (kamertemperatuur) door heen. Schep het mengsel in een spuitzak en laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.

Maak van de zalm een mooie kerstboom op een schone houten plank, langwerpige platte schaal of spiegel. Decoreer de boom met de tomaatjes, dille, citroenschilletjes en spuit er flinke dotjes van de kappertjesmayonaise tussen.

Laat je fantasie de vrije loop en decoreer de kerstboom zoals jij ‘m het allerlekkerst vindt! Denk aan avocado, sesamzaad, kaviaar of zalmeitjes, bieslook of kwarteleitjes.

De zalm kerstboom smaakt extra lekker met toast of brood.

Share This