Ik hou altijd erg van traditionele gerechten, zo ook met kerst. Kalkoen is natuurlijk een echte klassieker maar vaak is je oven daar te klein voor of wordt deze te droog. Met dit recept ga je echt niet de mist in. Een super sappige kip met heerlijke groente. Alles goed van tevoren klaar te maken en uiteraard uit te breiden naar hartenlust. Gegarandeerd een relaxt kerstdiner!

Ingrediënten

4 personen

kip:

  • 1 flinke biologische kip van ruim 1,5 kg
  • 125 g roomboter, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 8 tenen knoflook, 4 ervan uitgeperst
  • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
  • 2 sinaasappels
  • 600 g Roseval aardappels of krieltjes met schil schoongeboend

groente:

  • 1 aubergine
  • 2 rode uien
  • 1 flinke courgette
  • 3 flinke sappige tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • ½ rode peper
  • scheutje olie

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 175 °C.

Zorg dat het vel bij de borsten en poten ietwat loskomt van het kippenvlees, kijk voor instructies naar de video. Vermeng de boter, met de sinaasappelrasp, 4 uitgeknepen teentjes knoflook, de rozemarijn en flink wat zout en peper goed door elkaar. Duw het mengsel met je vingers tussen het vlees en de huid van de kip in. Smeer de kip aan de buitenkant ook in met wat van het botermengsel.

Snijd partjes uit de sinaasappels, zie video, en vul hiermee de holte van de kip. Leg de kip in een ovenschaal. Leg om de kip de rest van de knoflooktenen en de aardappeltjes.

Zet de kip in de oven en rooster de kip ongeveer 60-70 minuten. Bedruip de kip tussentijds regelmatig met haar eigen bakvocht. De kip is klaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 75 graden. Wil je de kip warm houden in de oven, schakel dan je oven terug naar 50 graden en laat de kip gewoon in de oven staan, tot je de kip serveert. Bedruip wel regelmatig met haar eigen vocht.

Snijd alle groente in plakken van ongeveer een halve cm, een mandoline is hierbij een makkelijk hulpmiddel. Zet de plakken om en om tegen elkaar aan in een hoge ronde ovenschaal Æ 15-20 cm. Pureer de knoflook, rode peper, olie, peper en zout met behulp van een staafmixer en schenk dit over de groente. Zet de groente in een oven van 175 graden en bak in ongeveer 30 minuten gaar.

Leg de kip om een mooie schaal met de aardappeltjes en het bakvocht erbij en decoreer met wat takjes verse rozemarijn. Maak een feestelijk strik om de ovenschaal van de groente en eet smakelijk!

Share This