Gezellig met de hele familie aan de kerstdis? Deze gehakttaart zal zeker een succes zijn, heerlijk winters van smaak en speciaal door de blauwe bessensaus. Je kunt ipv half om half gehakt ook alleen rundergehakt of kipgehakt gebruiken. Voor de vulling kun je ook flink je fantasie de vrije loop laten gaan; denk aan oosters, heerlijk met een lepel zoetige sambal en macadamianoten of gebruik lekker verse kruiden met gemengde paddestoelen. 

Ingrediënten

8-10 personen

Gehaktbrood:

  • 1,5 kg gehakt naar keus
  • 3 beschuiten, fijngemalen
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • rasp van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el zoete sambal Badjak (optioneel)
  • 200 g gekookte kastanjes
  • 150 g geroosterde walnoten
  • 150 g truffel/paddestoelen tapenade uit een potje (optioneel)

Blauwe bessensaus:

  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 350 g blauwe bessen
  • espressokopje cognac
  • 150 ml fond (rund of kip, bouillon blokje kan ook)
  • 50 g koude roomboter

 

Aan de slag!

  • Verwarm de oven op 175 graden. Meng het gehakt met het beschuit, ui, citroenrasp, eieren, specerijen en de sambal goed door elkaar. Kneed daarna voorzichtig de kastanjes, walnoten en, indien gewenst, de tapenade erdoor.
  • Schep het brood in een met bakpapier beklede springvorm. Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar.
  • Ga verder met de saus, fruit het uitje aan in een scheutje olie. Voeg de blauwe bessen doe en laat ze even poffen. Blus af met de cognac en laat de alcohol in ongeveer 10 minuten zachtjes verdampen. Schenk de fond erbij en laat ongeveer 20-30 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout en roer er de boter door vlak voor serveren.

Tip: serveer er lekker frietjes bij van schorseneren: Snijd frietjes van de geschilde schorseneren, meng in een kom met 1 of 2 eieren, een flinke snuf paprikapoeder, zout, peper en royaal polenta. Polenta maakt de frietjes crunchy. Spreid ze over een met bakpapier beklede ovenschaal en bak gedurende 20-30 minuten in een flink hete oven van 220 graden. Keer de friet tussendoor een keer.

Serveer de gehakttaart met een lint en takjes rozemarijn op een mooie schaal voor een extra feestelijk tintje.

*de gehakttaart kun je prima een dag van te voren maken en op de dag zelf opwarmen in de oven (20-30 minuten op 100 graden).

Share This