Vandaag gaan we voor een heerlijke pompoen!
Ik houd van deze vrolijke vruchtgroente, het is een vrucht maar heeft de eigenschappen van groente.  Een pompoen is familie van de komkommer en courgette. Er zijn verschillende soorten te koop. De bekendste is de ronde oranje pompoen, met een dikke, stevige schil. Heb je moeite met die harde schil? Kook de pompoen gedurende 10 minuten zachtjes dan kun je de schil makkelijk verwijderen of leg de pompoen even een half uurtje in de oven op 200 graden dan wordt de schil zacht en is hij zelfs eetbaar. Een pompoen is heel veelzijdig te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten; stoofpotjes, soep, geroosterd, taart, brownies. Of bak blokjes pompoen in een klontje boter en honing, super lekker op een salade met zachte geitenkaas 🙂

Gezond
Dat een pompoen vezelrijk is kun je al zien wanneer je ‘m schoonmaakt. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Door pompoen te combineren met noten en zilvervliesrijst heb je ook nog eens een low carb gerecht te pakken. Nog meer gezonds van de pompoen? Gooi de pitten niet weg maar rooster ze voor een knapperige bite.

 

Ingrediënten

4 personen

  • 1 oranje pompoen van ongeveer ø 20 cm
  • scheut olie
  • 350 g zilvervliesrijst
  • 400 g kipfilet, in reepjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 tl ras el hanout of kerriepoeder
  • 250 g panklare verse bladspinazie
  • een handje geroosterde hazel- en walnoten, grof gehakt

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de pompoen en snijd er aan de bovenkant een kapje af. Hol de pompoen uit door de pitten en draden eruit de scheppen. Wrijf de binnen- en buitenkant in met een neutrale olie en bestrooi met wat zout. Zet de pompoen in een ovenschaal en bak de pompoen in de oven in 30-45 minuten gaar. De pompoen is gaar als hij zacht aanvoelt als je de schil indrukt met je vinger.
  • Kook de zilvervliesrijst gaar volgens verpakking.
  • Snijd de kip in reepjes. Verwarm olie in een koekenpan en schep de kipreepjes, ui en knoflook erdoor. Bak de kip in 4-6 minuten al omscheppend gaar. Strooi de ras el hanout of kerriepoeder er over en bak een minuut op hoog vuur mee. Voeg handje voor handje de spinazie toe. Bak de spinazie even kort mee tot deze geslonken is. Breng op smaak met een snufje zout en peper.
  • Zet de pompoen op een platte schaal. Schep de zilvervliesrijst door de kipreepjes en vul de pompoen ermee. Garneer met de noten. Serveer er een frisse groene salade bij.

Tip! Wil je dit gerecht extra pimpen? Bestrooi met blokjes feta of geitenkaas of een lepel dikke yoghurt gemengd met verse koriander en granaatappelpitjes. Laat je fantasie de vrije loop!

Share This