Dit is echt een typisch familiegerecht, gezellig om eventueel met elkaar te maken. Maar ook makkelijk van tevoren klaar te maken, supergezond én voedzaam voor deze koude maanden. Iedereen zal blij worden van deze smaakvolle en hartverwarmende schotel!

Ingrediënten

6 personen

Gehaktballen:

  • 800 g half om half gehakt*
  • 1 flink ei
  • 1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • snufje nootmuskaat
  • paar el paneermeel, een beschuit of broodkruim

Ovenschotel:

  • 6 aardappels, met schil, gewassen en gedroogd en in plakjes gesneden
  • 1 kleine flespompoen, geschild en in stukken gesneden
  • 2 flinke wortels, geschild en in plakjes gesneden
  • 6 sjalotten, gepeld
  • 12 gedroogde abrikozen
  • 750 ml (runder) bouillon
  • 150 ml witte wijn (optioneel, anders wat meer bouillon gebruiken)
  • 4 takjes tijm
  • 3 kaneelstokjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen in een flinke schaal en kneed goed door.
Verdeel het gehakt in 6 gelijke delen en draai er mooie stevige ballen van. Braad ze even rondom bruin in een klontje boter en olie. Ze hoeven niet gaar te zijn vanbinnen.

Verdeel alle ingrediënten voor de ovenschotel in een grote ovenschaal en leg de gehaktballen er een beetje tussen. Giet het bakvet ook in de schotel. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie, zet de ovenschaal gedurende 30-45 minuten in de oven. Dit is een beetje afhankelijk van hoe grof je de groente hebt gesneden en hoe groot de ballen zijn. Het is niet erg als het wat langer in de oven staat, door het hoge vochtgehalte wordt dit gerecht niet snel te gaar of droog.

Eet smakelijk!

* je kunt ook alleen rundergehakt gebruiken, let dan wel goed op de gaarheid, rund droogt eerder uit. Kip-, kalkoengehakt is ook een heerlijk alternatief!

Share This