2017 is een feit, een nieuw jaar, nieuwe kansen en misschien wel goede voornemens… Voor veel mensen is dat gezonder eten, meer sporten en meer vrije tijd. Ik help je vandaag een handje met deze gezonde koude soepjes. Perfect voor een nieuwjaarsborrel maar ook voor de lunch of als start van een gezellig diner. Want mijn goede voornemen voor dit jaar, nóg meer gezellige diners met vrienden en familie! Fijne dag! XM

Ingrediënten

6-8 personen

Biet met ijsschotsen van tonic en gember

  • 400 ml tonic
  • 4 cm gember, geraspt
  • 250 g bieten, gekookt en in stukjes gesneden
  • ½ sjalot, fijngesnipperd
  • 500 ml koude bouillon naar keuze; groente of kip
  • 2-3 el rode wijn azijn

Bloemkool met een koekje van manchego

  • 125 g geraspte manchego of Parmezaanse kaas
  • scheutje olie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 250 g bloemkool, schoongemaakt en in kleine roosjes gesneden
  • 500 ml bouillon naar keuze; groente of kip
  • klontje boter
  • mespunt nootmuskaat

Doperwten met gerookte zalm

  • klontje boter
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 200 g doperwten uit de diepvries
  • 500 ml bouillon naar keuze; groente of kip
  • plakjes gerookte zalm

Zo maak je de soepjes klaar:

Biet met ijsschotsen van tonic en gember

 

  • Giet de tonic op een met plasticfolie beklede bakplaat en verdeel er de geraspte gember over. Zet in de vriezer en laat minimaal 3 uurtjes bevriezen. Breek ze vlak voor serveren in schotsen.
  • Pureer in een hoge maatbeker met behulp van een staafmixer (of gebruik een blender) de bieten, sjalot, bouillon en rode wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout. Proef of de smaak naar wens is, soms heeft het wat meer azijn nodig. Bewaar de soep afgedekt in de koelkast.

Bloemkool met een koekje van manchego

 

Verwarm de oven voor op 190 °C, heteluchtstand.

 

  • Verdeel de kaas over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de manchego goudbruin in ongeveer 10 minuten. Blijf erbij want de kaas mag niet te bruin worden, dan wordt de smaak te bitter. Laat de plak afkoelen en breek in stukken.
  • Verwarm de olie in een pan en bak de sjalot glazig. Voeg de bloemkool toe en kook samen met de bouillon gaar. Pureer de soep met en klontje boter met een staafmixer glad. Breng op smaak met de nootmuskaat en peper en zout. Laat de soep koud worden en bewaar afgedekt in de koelkast.

Doperwten met gerookte zalm

 

  • Verwarm de boter in een pan en fruit het sjalotje glazig. Roer de erwtjes erdoor en kook ongeveer 10 minuten zachtjes in de bouillon. Pureer de soep glad met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Laat de soep koud worden en bewaar afgedekt in de koelkast.
  • Vlak voor je de soepjes uitserveert, schep je in een ruime schaal of houten bak flink wat crushed ijs. Vul de glaasjes, garneer ze met de betreffende garnering en zet ze in het ijs. Geef er eventueel een lepeltje bij.
Share This