De lieve Sint met zijn zwarte pieten is weer in ons land! Dat moet gevierd worden met deze té lekkere en super makkelijk te maken traktatie. Ideaal om met kinderen te maken en omdat ik palmsuiker heb gebruikt is het ook nog eens verantwoord. Er zal van gesmuld worden!

Ingrediënten

1 koek

  • 100 g roomboter*
  • 100 g palmsuiker
  • 4 el melk naar keuze
  • 2 tl speculaaspoeder
  • 1 afgestreken tl kaneel
  • 200 g volkoren speltmeel**
  • 1 tl wijnsteenbakpoederextra: bakblik van ongeveer 20 x 20 cm, ingevet of bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 170 °C.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en roer er de palmsuiker, melk, speculaaspoeder en kaneel door. Zorg dat de palmsuiker goed gesmolten is. Het mengsel mag niet koken.
  • Meng in een beslagkom het meel met de wijnsteenbakpoeder en een snufje zout.
    Roer hier het botermengsel door.
  • Druk het deeg goed uit over de bodem van het bakblik. Schuif in het midden van de oven en laat in ongeveer 20-25 minuten gaar worden. Als je ‘m eruit haalt dan moet de koek nog een beetje zacht zijn.
  • Laat de speculaas volledig afkoelen en snijdt ‘m in stukken. Uit de koelkast is deze chewy speculaas het allerlekkerst!

*roomboter kun je vervangen door kokosolie, hoewel de smaak dan minder romig wordt waardoor het de charme van de echte speculaassmaak wel verminderd.
**wil je de koek glutenvrij maken, gebruik dan boekweitmeel.

Share This